Fakta om Frankrike

Landets namn: Frankrike

Geografiskt läge: Sydvästra Europa

Yta: 640 679 km²

Invånare: 67 022 000 år 2019

Främsta språket: Franska

Huvudstad: Paris

Domänändelse: .fr

Landsnummer: +33

 

Frankrike har det mesta och är ett land som svenskar älskar att resa till. Paris är huvudstad för mode och bjuder också på en massa kultur i form av byggnadsverk och museum. Landet har vacker landsbygd med klassiska vingårdar där man har producerat viner i flera generationer.

På landsbygden finns det också pittoreska gårdar där man odlar allt från kryddor till frukt. Frankrike är ditt första val då du vill shoppa, åka skidor eller njuta av vackra stränder. Det kan förstås bli svårt att hinna med skidåkning i Alperna och vandring bland Pompejis ruiner under samma resa.

I Frankrike kan du upptäcka:

 • Paris
 • Konst
 • Vin och ost
 • Landsbygd
 • Riviera
 • Alperna

Det går att bila till Frankrike och stanna i flera veckors tid men det är kanske vanligare att hoppa på ett flyg för att njuta av en stad som Paris eller Nice för en helg. I Frankrike talar man franska och även om folk kan förstå engelska är det rätt så vanligt att man ogillar att försöka på detta språk innan du har visat lite intresse för att försöka prata på franska.

Landet erbjuder allt från sol och bad till skidåkning men givetvis inte året om. Det är på vintern som det kan bli aktuellt att åka skidor i de franska alperna och under sommarmånaderna som havet är varmt nog att bada i.

 

22 intressanta fakta som du kanske inte visste om Frankrike

Här är några intressanta fakta om Frankrike som du kanske inte kände till sedan tidigare.

 1. DNA test är förbjudna

Frankrike är det enda land i världen där man har förbjudit DNA tester. Det är alltså inte tillåtet att i Frankrike utföra DNA tester för att till exempel försöka hitta släktingar.

 1. Största ostnationen

Fransmännen är inte bara baddare på att göra ost. De är också bäst i världen på att äta ost vilket kanske inte är så konstigt då de har så gott om god ost i landet.

 1. Största landet i EU

Om vi ser till ytan är Frankrike det största landet i EU men till befolkningen sett är de inte det. I Europa är Frankrike det tredje största landet till ytan sett efter Ukraina och den europeiska delen av Ryssland.

 1. Mycket alkohol blir det

I Frankrike dricker man en hel del. Fransmännen är näst bäst i världen på att få i sig alkohol. Kan bero en hel del på landets vinproduktion.

 1. Ett turist-mecka

Varje år kommer det omkring 75 miljoner turister till Frankrike det gör landet till ett av de mest besökta länderna i världen. Paris är tredje största turiststaden i världen efter Bangkok och London.

 1. El från kärnkraft

Frankrike är världens största konsument av kärnkraft. De 58 kärnkraftsreaktorer och 18 kraftverk som finns i landet står för omkring 70 procent av landets elförsörjning.

 1. Hejare på film

När vi tänker på film tänker vi på länder som USA och Indien men Frankrike är också stora filmproducenter. De räknas som näst störst i världen inom denna genre.

 1. Världens största vinproducent

Det kommer knappast som en överraskning att Frankrike är världens största vinproducent men visste du att deras druvsorter är så pass populära att de odlas på andra håll i världen för att göra de populära franska vinerna lokalt?

 1. Mästare på lyx

Frankrike leder också världen inom området lyx och då särskilt med tanke på mode, parfymer och smink. Några av de allra största modehusen finns i Paris.

 1. Franskan var en gång Englands språk

Du finner fortfarande engelsmän som behärskar franskan, de är ju trots allt grannländer. Men för sisådär 300 år sedan var det annorlunda. Då var franskan det officiella språket i England!

 1. Kung i 20 minuter

Kung Louis XIX var kungen av Frankrike i 20 minuters tid. Det är antagligen den kortaste tiden en kung i Europa har regerat.

 1. Alla känner till Eiffeltornet

Frankrikes kändaste monument är Eiffeltornet som få inte har hört talats om eller sett på bild.

 1. Frihet, jämlikhet och broderskap

Landet har ett motto som heter Liberte, egalite och fraternite på franska vilket betyder frihet, jämlikhet och broderskap.

 1. Camouflage

Camouflage är liksom namnet antyder en fransk uppfinning. Det var den franska armén som började använda camouflage under första världskriget. Deras vapen och fordon målades av konstnärer som gick under namnet camofleur. Tilltaget kopierades snabbt av andra länder.

 1. En massa rondeller

Frankrike är världsledande inom området rondeller. Det finns över 50 000 rondeller i landet så om du kör bil kan det lätt bli lite snurrigt!

 1. Nationalblomman

Frankrikes nationalblomma är svärdsliljan som tillhör växtsläktet iris. Den har en intensivt gul färg och växer fritt i olika delar av landet.

 1. Cykelrace som alla känner till

I Frankrike finns det också ett cykelrace som är världsberömt. När Tour de France går av stapeln sänds det på TV över hela världen!

 1. Crepes

Pannkakor som man fyller med olika saker är väldigt franskt och det här kallas för crepes. Crepes är så vanligt förekommande i Frankrike att du finner dem i små kiosker överallt.

 1. Efterrätt med ost

Fransmännen älskar sin ost så mycket att den äts i stort sett hela tiden. Det är väldigt vanligt med efterrätt som inkluderar ost på något vis.

 1. Pudeln är populär

När man ska köpa hund i Frankrike blir det inte sällan en pudel för det här är ett av de mest populära husdjur som finns i Frankrike.

 1. De äter en massa pizza

Inte så konstigt kanske med tanke på kärleken till ost. Men faktum är att Frankrike är näst bäst på att äta pizza i världen. Nummer ett är USA. Detta enligt en mätning år 2015.

 1. Bäst i mellon

När det blir melodifestival är Frankrike alltid en högoddsare. De har vunnit fem gånger och placerar sig därmed som nummer tre i mellons grand hall of fame.