Filmer som spelats in i Paris

Det spelas ständigt in någon form av serie, dokumentär eller annan form av film i Paris. Detta är ju kärlekens och ljusets stad så det är inte så konstigt att filmskapare från hela världen dras som magneter till Frankrikes huvudstad.

De charmiga gatorna och kända monument blir ju en perfekt kuliss för i stort sett vilken film som helst. När du tänker på Paris, vilken film tänker du då på? Kanske är det Da Vinci Koden filmen från 2006 baserad på boken med samma namn. Eller så kanske du kommer att tänka på den där hemlighetsfulla flickan Amelie…

Vi ska ta en titt på filmer som har spelats in i Paris och vi börjar med Amelie…

Amélie från 2001

En av de mest älskade filmerna som utspelar sig i Paris är Amélie (originaltitel: Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain). Filmen regisserades av Jean-Pierre Jeunet och den följer den naiva men välmenande Amélie Poulain som beslutar sig för att förbättra livet för de människor hon möter.

Filmen fångar Montmartres bohemiska charm med sina pittoreska caféer, trappor och smala gränder, och Amélies oskyldiga syn på världen förstärker stadens magiska aura. Filmen blev så populär att den ledde till att många fick upp intresset för fakta om Frankrike. Kanske hoppades de på att fina Amelie faktiskt skulle finnas där i Paris…

Midnight in Paris från 2011

Woody Allens romantiska komedi Midnight in Paris är en hyllning till stadens tidlösa skönhet och dess rika kulturella historia. Filmen följer författaren Gil Pender, spelad av Owen Wilson, som under nattliga promenader i Paris mystiskt transporteras tillbaka till 1920-talet.

Där möter han legendariska figurer som Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald och Gertrude Stein. Genom Gils äventyr utforskar filmen Paris som en evig inspirationskälla för konstnärer och författare. Det här är ju också en viktig aspekt av staden och av de turistmål i Frankrike som folk lockas till.

The Da Vinci Code från 2006

The Da Vinci Code som vi nämnde i inledningen är baserad på Dan Browns bästsäljande roman. I den här filmen åker vi med på en resa genom några av Paris mest ikoniska platser. Tom Hanks spelar Robert Langdon, en symbolikexpert som tillsammans med kryptologen Sophie Neveu (Audrey Tautou) försöker lösa ett mordmysterium.

Filmen utspelar sig bland annat på Louvren, där den berömda Mona Lisa spelar en central roll och fångar stadens historiska djup och mystik. Den här filmen har fått vad som skulle kunna kallas för kultstatus och är ett måste för dig som vill se Paris på film.

Moulin Rouge! från 2001

Baz Luhrmanns Moulin Rouge! är en färgsprakande musikal som utspelar sig i det berömda kabaréhuset Moulin Rouge i Montmartre. Filmen, som blandar klassiska och moderna musikaliska element, berättar den tragiska kärlekshistorien mellan författaren Christian (Ewan McGregor) och kabaréstjärnan Satine (Nicole Kidman).

Moulin Rouge och det livliga nattlivet i Montmartre ger en extravagant och drömlik bakgrund som förstärker filmens romantiska och dramatiska teman. Det här är ju även en musikal-film men man sjunger inte på franska utan på engelska.

Ratatouille från 2007

Den tecknade filmen Ratatouille från Pixar erbjuder en charmig och unik vy av Paris genom ögonen på en råtta med en passion för matlagning. Remy, råttan, drömmer om att bli en berömd kock och finner sin väg till ett prestigefyllt parisiskt kök. Filmen hyllar det franska kökets konst och skildrar Paris som en plats där drömmar kan gå i uppfyllelse, oavsett hur ovanliga de är.

Paris som filmscen

Det är ingen slump att Paris lockar filmskapare. Stadens rika historia, kulturella mångfald och arkitektoniska skönhet erbjuder oändliga möjligheter för berättande. Varje gata, bro och café bär på historier och atmosfär som kan förvandla en film från vanlig till extraordinär.

Genom dessa filmer, och många fler, fortsätter Paris att trollbinda publiker världen över, och cementerar sin plats som en av de mest ikoniska och älskade städerna på vita duken. Kanske har ditt intresse för staden en gång väckts via en film. Tänk på saken!